Здраве и Красота

Първите признаци на необходимост от прочистване на черния дроб

Най-голямата жлеза в човешкото тяло е черният дроб. Например, този орган достига два килограма тегло в тялото на възрастен мъж. Черният дроб изпълнява повече от петстотин различни функции. За стабилно функциониране на черния дроб, за профилактика е необходимо да се почисти черния дроб. Какви са първите признаци, че здравето на черния дроб ако е застрашен и органът трябва да бъде прочистен?

Грижа за черния дроб

Никой тест няма да определи по-добре от самия човек, че най-голямата му жлеза има нужда от почистване. Всички храни, които ядем, се пречистват с помощта на черния дроб. Там се обезврежда всичко вредно и опасно за организма. Тоест черният дроб неутрализира токсините, които тялото произвежда по време на метаболизма.

Оказва се, че основната задача на органа е филтрирането. За да разберете дали трябва да почистите черния дроб, трябва да се вслушате в здравето си. Много вещества, които влизат в тялото, са полезни. Но не всичко, черният дроб следи за правилното отстраняване и почистване на отровите всяка минута. Продуктът от разграждането на протеина е амоняк, който е опасен за здравето. Следователно, веднага щом се образува амоняк, той навлиза в черния дроб и там се превръща в урея. В резултат на това амонякът, превърнат заедно с урината, напуска тялото. Билирубинът се образува от протеинови еритроцити, той също е опасна отрова, която лесно може да бъде неутрализирана и бързо отстранена от тялото от черния дроб.

Всеки трябва да прочиства черния дроб поне веднъж годишно, с таблетки или народни рецепти, както и правилно хранене. Това е много важен орган, който пречиства тялото и не позволява на отровите да влияят негативно върху жизнените ни функции и да разрушават органи и системи. По принцип в интернет можете да намерите тест, който ще ви каже дали черният дроб има нужда от силно или слабо прочистване, но можете и сами да разберете.

симптоми на проблеми с черния дроб

Как работи черният дроб?

За да разберете защо шлаката има отрицателен ефект върху здравето на черния дроб, трябва да разберете как точно работи този орган, тогава няма да са необходими допълнителни изследвания. Работата на органа е свързана с жлъчния мехур.

Именно в черния дроб се образува жлъчката, необходима на стомашно-чревния тракт за нормалното храносмилане. Черният дроб произвежда жлъчка, но я съхранява в жлъчния мехур. Консистенцията на жлъчката е плътна и има жълто-зелен цвят. Необходим е за разграждането на мазнините, жлъчката съдържа вода, пигменти, жлъчни соли, киселини и холестерол.

Ако жлъчните вещества са нарушени пропорционално и влизат в жлъчния мехур в тази форма, тогава в този орган се натрупват камъни, състоящи се в повечето случаи от холестерол. Камъните могат да бъдат с различни размери, но диаметърът на самия жлъчен канал е само три милиметра. Ако камъкът е голям, той запушва жлъчните пътища и поради това се появяват мъчителни и много болезнени колики при болен човек.

Честите чернодробни проблеми могат да включват повишени нива на билирубин. Концентрацията на тази отрова се увеличава поради факта, че черният дроб е замърсен и не може напълно да се справи с възложените задачи. В такава ситуация кожата става жълта и дори може да се развие хепатит (възпаление на черния дроб поради вируси).

Проблеми с храносмилателната система

При хепатит жлъчният поток е слаб и токсините почти не се отстраняват от тялото. Нарушават се процесите, които натрупват витамини и минерали за нормално здраве. Ако хепатитът стане хроничен, това може да доведе до цироза на черния дроб. Цирозата, особено в последните етапи, е опасно заболяване, когато чернодробните клетки се дегенерират в съединителна тъкан и в крайна сметка човек умира поради окончателното разрушаване на функциите на такъв важен почистващ орган като черния дроб.

Всички тези примери показват, че черният дроб трябва да се почиства поне периодично. Почистването също трябва да се извършва разумно, въз основа на резултатите от тестовете и със съгласието на лекаря. Нека да разгледаме често срещаните популярни начини за прочистване на черния дроб у дома. Ако се появят сериозни симптоми на описаните органни патологии, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Как да прочистите черния дроб

Процедурата за измиване на черния дроб и бъбреците, както и на жлъчния мехур се нарича тубаж. Предписва се от лекар в ситуация, при която има дискинезия на пикочните или жлъчните пътища. Моля, имайте предвид, че първоначално трябва да проверите за наличие на камъни, тъй като в такава ситуация тръбите са противопоказани и ще бъдат опасни.

Като алтернатива можете да прочистите черния си дроб безопасно и ефективно у дома с лимонов сок и зехтин. Трябва да изпиете една супена лъжица масло сутрин на празен стомах, като разтворите в него няколко капки пресен лимонов сок. Ако функцията на черния дроб е силно нарушена, лекарят ще предпише възстановителна терапия за почистване на органа с помощта на специални лекарства.

Лекарствата, които предпазват черния дроб, се наричат ​​във фармакологията хепатопротектори. Но дали в конкретен случай черният дроб ще трябва да приема такива лекарства, ще се определи само от лекарски тест.

Зашлакованият организъм не работи добре и причината трябва да се търси в проблеми с черния дроб. Разбира се, някакъв вид независим домашен тест няма да помогне да се определи точният проблем и да се получи квалифицирано лечение. За да поддържате здравето си, консултирайте се с Вашия лекар. Той ще предпише лекарства за възстановяване и защита, за почистване на черния дроб, а също така ще препоръча най-ефективните отвари, тинктури и други народни рецепти за всяка конкретна ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.