Дъра-Бъра

От какво дърво са направени кухненските дъски за рязане и защо?

Дървената дъска за рязане в кухнята е солиден и най-често избиран кухненски атрибут. Дървената дъска е екологична, здрава и издръжлива. Удобно е да я използвате, дървото не затъпява острието на ножа. Ако дъската е масивна или оборудвана със силиконови подложки, тя не се плъзга по повърхността на плота. Дървените дъски изглеждат толкова стилни, че можете да сервирате готово ястие на масата, особено като се има предвид разнообразието от форми на дъски, предлагани за продажба. Те обаче се различават не само по форма и размер, но и по материала, от който са направени.

 Букова дъска за рязане: по твърдост дървото не отстъпва на дъба, дъската запазва естетическия си вид за дълго време.

Дъска за рязане от хевея или гумена дървесина. Има висока якост и устойчивост на износване. Естественият каучук в структурата на дървото държи влакната заедно и го прави устойчив на влага. Дъската от хевея не абсорбира миризми има антибактериални свойства и запазва привлекателен външен вид за дълго време.

Дъска за рязане от акация. Издръжлива и плътна дървесина, която не се напуква и не изсъхва, не подлежи на гниене и мухъл. В зависимост от сорта акацията има уникален дървесен модел и цветови нюанс. При направата на дъска за рязане акацията често се използва в комбинация с дървесината на други дървета, за да придаде ярък и ефектен външен вид.

 Дъбова дъска за рязане – перфектен вариант. Дървесината има висока плътност и здравина, устойчивост на износване и красив външен вид. Дъбът не се напуква и не набъбва от висока влажност, практически не подлежи на гниене.

За производството на дъски за рязане не се използват бор, смърч и други иглолистни дървета – поради смолата, съдържаща се в дървесината и ниската плътност, елша, липа и възловата бреза не са устойчиви на гниене.

 Бамбуковите дъски са много разпространени, въпреки че бамбукът не е дърво. Обработва се доста лесно и материалът има бактерицидни свойства. Изработената дъска остава гладка за дълго време, не абсорбира течности и не се оцветява.

Масовото производство е доминирано от дъски за рязане от дъб, бук и бамбук.

Author

djunev@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.