Онлайн

От какви счетоводни услуги има нужда един бизнес?

Ползата от изнесеното счетоводство е, че фирмите могат да избират кои услуги да използват сега и с разрастването на бизнеса им в бъдеще. Ето едно важно упражнение за всеки предприемач и собственик на бизнес: преценете къде се намира вашият бизнес в момента и погледнете напред към това къде искате да бъде в бъдеще. Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите от какви счетоводни услуги се нуждае вашият бизнес. Ето няколко други елемента, които допринасят за вашето решение за счетоводни услуги:

Нужди и цели

Оценете нуждите и целите на вашата компания. Важно е да задавате въпроси като:
За какво имате нужда от помощ и колко често?
Предстоят ли големи проекти или крайни срокове, за които вашият екип би могъл да се възползва от помощ?
В какво финансово състояние е вашият бизнес?
Фокусирате ли се веднага върху изграждането на основа и спазването на разпоредбите, опитвайки се да вземете решения за бъдещето или и двете?

Бюджетиране

Бюджетът винаги е на първо място, така че намерете подходящите външни счетоводни услуги, които да отговарят на бюджета ви. Добре е да започнете с малко и да работите върху основата, след което да растете оттам. Когато вашият бизнес е готов, можете да преминете към счетоводни услуги от по-високо ниво, които могат да предоставят неща като прогнозиране на паричните потоци, финансови отчети и др.

Култура на работното място

Гарантирането, че изнесената счетоводна услуга е подходяща за вашата компания, е важна стъпка. Да се уверите, че културата на работното място е в съответствие, ценностите са споделени и комуникацията е ясна, ще бъде решаващият фактор, ако искате да успеете. Важни въпроси, които трябва да зададете, са:

Ще се впишат ли хората, които ще работят по вашето счетоводство, с останалата част от екипа ви?
Изнесеният екип ще има ли разбиране за индустрията, която обслужвате?

Ценова листа за счетоводни услуги

За по-къстъмизирани  услуги като счетоводство, за повечето доставчици е много лесно да предложат ясна начална цена за своите услуги, която обикновено се основава на почасови разходи за времето на счетоводителя. Тези почасови разходи за бизнес могат да варират в широки граници с такси от 30лв/час до над 60лв/час. Добрият доставчик трябва да предложи персонализирана цена въз основа на сложността на вашите книги и броя транзакции, които вашият бизнес обработва за един месец, така че внимавайте с всеки, който предлага фиксирана, универсална такса за всички за този вид услуга. Основните счетоводни услуги могат да започнат от 250лв на месец и да достигнат до няколко хиляди лева.

Много фирми обаче се нуждаят от нещо повече. За да може един бизнес да продължи да расте и да се разширява, той се нуждае от по-високо ниво на подкрепа, която идва от опитни счетоводители и финансови директори. Наемането на опитен счетоводител или финансов директор на пълен работен ден е опция, но това би било значителна инвестиция във време и разходи. Обръщането към външен счетоводител или финансов директор може да бъде много по-ефективно решение. Разходите за частично счетоводство и услуги на финансов директор ще варират в зависимост от редица фактори и често зависят от инициативи от по-висок клас като набиране на средства и подкрепа за сливания и придобивания.

Author

djunev@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.