Дъра-Бъра

Най-добрите ножове за готвач са многофункционални инструменти.

В готвенето има негласно правило: колкото повече операции извършва ножа, толкова по-масивен е той. Вече от това можем да заключим, че ножът на готвача не може да бъде крехък. Напротив, това е един от най-големите ножове в кухнята. Дължината на готварския нож е около 30 см. Острието е дебело и широко. В класически дизайн, леко извит. Дръжката на продукта е около една трета. Основните изисквания са надеждно закрепване и нехлъзгащо покритие. Като тежък аксесоар, ножът на готвача трябва да бъде добре балансиран. Затова са предвидени големи метални елементи в края на дръжката, както и в нейната основа.

 Качество на заточване

Никой не иска да си купи тъп нож. Особено ако инструментът трябва да се превърне в основен елемент в ежедневното готвене. Заточването на готварския нож е тема, на която си струва да се обърне внимание. Погледни острието. То е гладко, без зъбци и вълни. За чист разрез той се нуждае от двустранно симетрично заточване. Акцентът му е в режещите ръбове от двете страни. Осигурява плосък разрез, както и добро боравене вътре в продукта. Такова заточване е необходимо за ножове с няколко режещи функции. Неговата острота може да се провери чрез нарязване на продукт с плътна кора, която е мека на консистенция. Обикновено използвайте домат. Ако кожата не се разкъса и месото не се деформира, ножът е добре заточен.

Разновидности

 Неведнъж е споменавано, че острието на готварския нож може да бъде извито и право. Тази разлика е фундаментална не само в процеса на готвене. Извивката ви позволява бързо да нарязвате пресни билки и лук чрез въртене на ножа напред-назад. Правата линия е полезна за нарязване на продукти с деликатна текстура. Например риба.

Професионалните готвачи предпочитат да имат и двата варианта.

Видове готварски ножове:

 Европейски – традиционен продукт с извивка. Изработен от най-твърдите стомани. Нивото на твърдост по Рокуел се оценява на 60 единици. Дължината на острието е около 20 см, дължината на дръжката е около 10 см. Острието е широко, върхът е в състояние да пробие кожата на животно или плътна кора.

 Ножовете в немски стил са по-тежки, подходящи за всякакви операции с месо. 

 Френските ножове са по-леки, подходящи за рязане, включително колбаси, сирена, плодове и зеленчуци. 

 Ножът на японския готвач е известен още като сантоку. Това е популярен режещ инструмент, който има три предимства наведнъж. Отличен баланс, олекотяващ конструкцията. Тънко, но здраво острие, което е удобно за рязане на тънки филийки. Масивна стомана с рейтинг 61 по скалата на Рокуел. Друга разлика е, че сантоку често има едностранно заточване с ъгъл от 15 градуса. За нарязване е по-удобно. В продажба обаче има и ножове с обичайния двустранен режещ ръб, включително опции „с джобове“. Това е името, дадено на вдлъбнатините в острието, които не позволяват на продуктите да залепват. Острието е право, не извито.

Как да изберем

Закупуването на качествен набор от ножове за готвач е най-доброто нещо, което можете да направите за начинаеща домакиня. За удобство вземете 2-3 инструмента с различна дължина. Един за големи парчета месо. Второто е за рибата. Третият е за зеленчуци и рязане.

 В магазина се уверете, че острието е изработено от твърда и безопасна стомана. Ножът на готвача е инструмент с широк спектър от задачи.  Трябва да е здрава, за да издържи нарязването на не напълно размразено месо.

 Как да се грижим

Много купувачи търсят отговор на въпроса кой нож за готвач е по-добър. Това не е съвсем правилната стратегия, ако веднага изберете доказан производител. По-полезно е да знаете как да се грижите за него, за да удължите жизнения му цикъл. В крайна сметка закупуването на кухненски нож е само началото. След това ще последва експоатация, когато цялата конструкция ще бъде подложена на натоварвания отново и отново.

1. Съхранявайте отделно от другите аксесоари. Контактът с вилици и лъжици влияе неблагоприятно на остротата. Отличен избор е магнитен държач или настолна стойка с пластмасов пълнител.

2. Измийте продукта веднага след употреба, избършете го на сухо. Агресивната хранителна среда, като киселинна или рибена, има лош ефект върху повърхността. Особено когато са в контакт с нея дълго време.

3. Използвайте само препоръчания метод за почистване. Не бързайте да се отървете от опаковката. Тя показва дали ножът може да се мие в съдомиялна машина или е по-добре да се ограничи до ръчно почистване.

4. Купете добра дъска за рязане в онлайн магазин be4home.com. За да не страда заточването, за предпочитане е дърво или пластмаса за хранителни цели.

Не забравяйте за безопасността в процеса. Дръж далеч от деца.

Author

djunev@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.