Строителство

Как да изберем LED лампи за вашия дом

Когато преди около 5 години започна масовата смяна на конвенционалните лампи с нажежаема жичка с LED, ни казаха само за техните предимства, не бяхме научени да се справяме с тънкостите при избора. Дизайнът на LED лампите се подчинява на общи правила, но „пълнежът“ на различните производители може да бъде сериозно различен. При избора на LED лампи е важно те да издържат възможно най-дълго, да не изгорят, да не избухнат или да започнат да мигат. Необходимо е да се разбере за каква мощност и радиус на осветяване са подходящи, така че стаята да не е тъмна или напротив, лампите да не светят твърде ярко, да не заслепяват. Ако се чудите как да изберете правилната LED лампа за вашия дом, важно е да изберете комфортна цветова температура, която да не ви дразни по време на работа и свободно време. Още се предлагат остарял тип LED лампи, на които цялата повърхност е покрита с малки светодиоди. Сега те почти не се използват поради опасност от пожар.

Модерни LED лампи с нажежаема жичка. Те изглеждат като лампи с нажежаема жичка: това е стъклена крушка, а вътре има LED нишки.

Цокъл

 LED лампите се различават и по размера на основите. Най-често срещаните цокли са Е27 и Е14 (подходящи за повечето полилеи, подови лампи, лампи, аплици, нощни лампи). Цоклите GU4, GU5.3, GU10 са подходящи за таванни или мебелни конструкции.

Волтаж

По напрежение се разграничават LED лампи, предназначени за 220-230 волта и 12 волта (за тавани, мебели, бани, кухни или други помещения с висока влажност).

 За директно свързване към битово захранване (например ако решите да замените вградените халогенни лампи в тавана с LED такива), ще ви е необходим трансформатор, който понижава напрежението от 220V до 12V и стабилизира захранването на тока. Минималната обща мощност на лампите трябва да съответства на минималния товар на трансформатора.

Author

djunev@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.