Строителство

Идеи за ремонт на апартамент в класически стил

Ремонтът в класически стил е едно от най-популярните решения у нас. Класическите интериори изглеждат луксозни и могат да придадат на всяка стая тържествена атмосфера.

Да направите ремонт на апартамент в класически стил сами може да бъде трудно, тъй като планирането на такъв интериор изисква знания и чувство за пропорция, което няма да ви позволи да прекалявате с детайлите.

Стилът, чиито основи са определени още през 17 век, съчетава мотиви от класицизъм, барок, рококо и империя. Разбира се, надхвърляйки императорските дворци, класическите интериори претърпяха промени. Сега елементите на дворцовия лукс се използват както за довършване на търговски помещения, така и за създаване на проекти за жилищни сгради и апартаменти.

Модерни канони на класическия стил

След като сте решили да ремонтирате апартамент в класически стил, трябва да се запознаете с основните принципи на изграждане на такъв интериор.

Симетрия

Важна характеристика на класическия интериор е симетричното разположение на мебелите и декора. Елементите са подредени около центъра на композицията, например масичка за кафе. Други интериорни детайли, като картини или полилеи, могат да поддържат централната линия, което прави симетричното разположение на мебелите по-очевидно.

Сдържаност в цветовете

Интериорните цветови схеми не са много разнообразни. Най-често се избират светли цветове за декорация на стени – нюанси на бяло, бежово, синьо. Тъмните цветове също имат място в класическия интериор. Благородните нюанси на синьо, зелено и червено могат да подчертаят изтънчения вкус на собственика на апартамента. За да завършите пода, използвайте покритие от подобен или контрастен цвят. Същият принцип важи и при избора на текстил.

Естествени материали

Тъй като класическият дизайн трябва да излъчва лукс, интериорът използва възможно най-много естествени материали. Идеалната подова настилка е паркет или мраморни плочки, а мебелите са изработени от дърво.

Изобилие от декоративни елементи

Първото нещо, което привлича вниманието в класическия интериор, е голям брой различни декоративни елементи. Таванът е украсен с гипсова мазилка, стените са украсени с полуколони и корнизи. Стаите са украсени със скъпи огледала, картини, вази.

Множество източници на светлина

Големите прозорци, които осигуряват много естествена светлина, изглеждат добре във всеки интериор. В противен случай липсата на естествена светлина в класически дизайн лесно се компенсира от правилно подбрани изкуствени източници. Основното осветително тяло в интериора е масивен кован или кристален полилей. Като допълнителни източници изберете аплици, подови лампи или настолни лампи с красиви абажури.

Изброените характеристики на класическия интериор могат да бъдат приложени във всяка стая. След това ще разгледаме как правилно да приложим тези функции във всяка от стаите на вашия апартамент.

Идеи за обновяване на коридор в класически стил

Много хора подценяват значението на дизайна на коридора в цялостния облик на апартамента, но именно от коридора гостите започват да формират впечатлението си за интериора. Ако решите да декорирате апартамент в класически стил, тогава стаята, в която човек влиза от входа, трябва да бъде декорирана съответно.

В интернет можете да намерите много снимки на ремонти в класически стил, но не всички идеи могат да бъдат реализирани в български апартаменти. Най-често коридорите, както в стария жилищен фонд, така и в новите сгради, са много малки по размер. Правилната работа с такава стая ще направи коридора визуално по-голям.

Когато планирате малък интериор, следвайте тези съвети:

 • Използвайте светли цветове за декориране на стените и тавана – те ще направят стаята визуално по-голяма;
 • Когато избирате мебели, обърнете внимание на елегантните и функционални варианти от естествено дърво. Запомнете: пространството е ограничено, което означава, че е необходимо да го запълните с предмети, които са удобни за използване;
 • Разширете пространството с огледала. Голямо огледало в богато декорирана рамка не само ще направи коридора визуално по-голям, но и ще се превърне в достоен елемент, който поддържа стила на интериора;
 • Добавете много светлина с полилеи с няколко крушки и стенни аплици.

По подобен начин е организиран голям коридор, наподобяващ истинска зала. Можете да добавите повече мебели и декоративни елементи към такава стая. Така че в коридора ще изглежда добре конзолна маса – елемент от мебелите, който е малка маса, която служи като стойка за вази или осветителни тела. Тази мебел често има интересен дизайн на краката, благодарение на който конзолната маса добавя жар към интериора.

Друг специален елемент може да бъде входната врата. Разнообразието от опции на пазара ви позволява да изберете дизайн на вратата, който е идеален за всеки интериор.

Не забравяйте за симетричното запълване на интериора с мебели. В залата това може да се осъществи чрез декоративни вложки по стените, изработени от огледални панели, или геометрични фигури, оформени от корнизи. Центърът на композицията може да бъде оформен от шарка върху плочката и поддържан от голям полилей на тавана.

Ремонт на кухня в класически стил

Можете да декорирате кухня в класически стил както в светли, така и в тъмни цветове, но експертите препоръчват да не прекалявате с тъмни нюанси в тази стая, като изберете например тъмен кухненски комплект с резбовани врати. Необходимо е да комбинирате такъв елемент от мебелите с по-светъл свързан нюанс. Например, ако комплектът е тъмно кафяв, тогава стените трябва да бъдат боядисани в бежово.

Престилката в такива кухни често е изложена с „свински“ плочки, които имат удължена форма. Плотовете са изработени от устойчиви на износване естествени материали. Вратите на шкафа са декорирани с елегантен обков.

Добро решение за довършване на пода са плочките. Обърнете внимание на плочките в светли нюанси. Въпреки видимото замърсяване, това покритие се почиства лесно. В същото време светлото покритие визуално увеличава пространството и прави интериора по-скъп.

Сред другите елементи на обзавеждането трябва да се отбележи възможността за монтиране на кухненски остров, ако размерите на помещението позволяват това. Тази мебел ще бъде не само отличен начин за разширяване на работното пространство, но и очевиден център на стаята.

Дори малката кухня трябва да осигури място за малка, елегантна маса за хранене и богато тапицирани столове от масивно дърво. Интересно решение за голяма кухня ще бъде кръгла или овална маса с резбовани опори.

В кухнята, съчетана с хола, има място и за елегантен бюфет или шкаф със стъклени стени, използвани за съхранение на порцеланови и кристални сервизи. Освен това в зоната на хола трябва внимателно да обмислите декора. Изберете подходящи картини и ги подредете симетрично спрямо масата за хранене.

Край на формуляра

Декориране на всекидневна в класически стил

Дизайнът на хол в класически стил включва комбинация от традиция и технология. След тежък работен ден всеки иска да се отпусне на удобен мек диван и да гледа телевизия. В класически интериор електрониката често изглежда чужда, но дори и начинаещ може да разработи органичен дизайн, включващ модерни устройства.

Интериорът на всекидневната предварително е изграден около основния елемент, който създава комфорт – камината. Ремонтът на малка всекидневна в класически стил не включва инсталиране на истинска камина, но е възможно да се използва декоративна фалшива камина или малко електрическо устройство, което имитира камина. Отгоре, като правило, се поставя голямо огледало в масивна рамка или картина, въпреки че в съвременните версии често има опция с телевизор, поставен над камината.

Самият телевизор може да се превърне в център на стаята. Поставя се в центъра на рамка от корнизи, между библиотеки или други предмети, разположени симетрично от двете страни на устройството. Понякога телевизорът се поставя в рамка, имитираща картина, но тази опция не е подходяща за всеки интериор.

Отсреща има елегантна масичка за кафе и различни тапицирани мебели. Дивани, фотьойли и банкети трябва да бъдат хармонично съчетани с декорацията на стаята. В същото време меката мебел не трябва да бъде лишена от жар. Това може да се постигне чрез ярко оцветена тапицерия, съдържаща класически орнаменти и монограми. Освен това самата форма на мебелите може да бъде оригинална.

Независимо от размера на вашия хол, изберете тежки, дълги завеси. Желателно е да са изработени от естествени материи.

Интериорните врати могат да бъдат със семпъл дизайн, за да не натоварват вече натоварения интериор или да поддържат цялостната концепция. Понякога е подходящо напълно да изоставите интериорните врати в полза на сводести проходи, които могат да бъдат украсени със стилни декоративни елементи.

Спалня в класически стил

Най-важната стая в апартамента несъмнено е спалнята. Именно в тази стая обикновеният човек прекарва най-много време, така че трябва да се обърне специално внимание на подреждането на спалнята. В интернет можете да намерите препоръки от психолози относно стила на дизайна на тази стая. Смята се, че за хора, които се стремят към стабилност и мечтаят да спечелят увереност, най-добрият избор е декорирането на спалнята в класически стил. Богатият и спокоен интериор ще ви създаде подходящо настроение и ще ви даде усещане за спокойствие.

В интернет можете да намерите много снимки на ремонт на апартаменти в класически стил в София, включително примери за дизайн на спални. Най-често срещаните съвети за проектиране на тези стаи са в светли нюанси. Центърът на стаята в такива интериори е най-голямата мебел – леглото. Обърнете внимание на легла с големи резбовани или боядисани табла. Това е този вид място за спане, което ще изглежда хармонично с декоративните елементи на стените, тавана и пода, които са традиционни за класическия интериор.

Текстилът играе важна роля в дизайна на спалнята. В някои случаи леглото е украсено с балдахин, но най-често се използва декорация под формата на голямо текстурирано покривало. Леглото може да бъде допълнено с няколко декоративни възглавници, съчетаващи се с шалтето и декорацията на стаята. Освен това се препоръчва да се осигурят плътни завеси, които, ако е необходимо, ще блокират естествената светлина.

Що се отнася до другите мебели, в класическите интериори от двете страни на леглото са монтирани симетрично разположени нощни шкафчета или нощни шкафчета. Поставете малки лампи, декоративни фигурки на нощното шкафче или оставете горната повърхност свободна. В големите стаи интериорът се допълва с банкет, който се поставя в подножието на леглото.

Много хора искат да организират система за съхранение на дрехи в спалнята си. Наличието на малък елегантен шкаф, изработен от дърво, няма да развали класическия интериор, но голям шкаф със стъклени врати ще превърне стаята в неокласическа.

Както в другите стаи, спалнята трябва да има няколко сценария за осветление. Като минимум трябва да окачите полилей на тавана и няколко слаби осветителни тела за по-релаксираща среда.

Но какви цветове трябва да изберете за декориране на вашата спалня? Експертите съветват да изберете топли нюанси. Например, бежовият цвят има успокояващ ефект върху човешката психика. Когато решавате да изберете бяло за довършване, обърнете внимание на млечните нюанси и слонова кост. Чисто бялото може да се асоциира с болница и да създаде усещане за безпокойство. Боядисването на стените в тъмни цветове или използването на лилаво не се счита за най-добрият избор за спалня, но това решение е индивидуално. Основното е, че собственикът на апартамента трябва да се чувства комфортно да спи в предвидения интериор.

Декориране на детска стая в класически стил

Не е лесна задача да декорирате детска стая в класически стил. Такъв интериор ще бъде истинска находка за малка принцеса, но ще трябва да работите усилено върху дизайнерското решение за декориране на стая за момче. По един или друг начин класическият стил в дизайна на детски стаи има редица предимства:

 • Екологичност, която се постига чрез използването на мебели от естествено дърво и текстил от естествени тъкани;
 • Спокойствие и комфорт, създадени от дискретен класически интериор;
 • Универсалността на интериора, който може да се трансформира без много разходи, за да отговаря на нуждите на растящото дете;
 • Формиране на чувство за красота.

За да украсите малка детска стая, използвайте спокойни нюанси – кремаво, перлено сиво, млечно, маслинено, шоколадово. Стаята на момчето може да бъде декорирана с помощта на светло сини тонове и без да се прекалява с декоративни детайли. Помислете за интериора за тийнейджър, като използвате контрастни цветове и смели комбинации, оживете стаята с цветни акценти.

Имайте предвид, че детската стая включва използването на повече мебели от спалнята за възрастни. Ще бъде необходимо пространството да се раздели на зона за отдих, зона за учене и зона за игра. Предвидете място за следните мебели: легло, нощно шкафче, гардероб, бюро и стол, скрин или друга мебел, в която могат да се съхраняват играчки. За тийнейджърка ще ви трябва тоалетка – тоалетка и пуф.

Препоръките за избор на мебели за детската стая остават същите като в другите стаи: изберете елегантни мебели с резбовани крака и врати. Въпреки това е по-добре да изключите мебелите със стъклени вложки и остри ъгли от интериора на детската стая.

Офис в класически стил

В съвременния свят много хора работят от вкъщи, така че има нужда от организиране на офис. Респектиращият класически стил е идеален за декориране на домашно работно пространство, където няма да се срамувате да поканите клиент или бизнес партньор. Един добре проектиран офис може да замени както офис, така и заседателна зала, с относително ниски разходи за ремонт.

Когато декорирате офис в класически стил, трябва да прибягвате до най-сдържаната версия на класиката. Интериорът може да бъде светъл или тъмен, но основното е без излишни украшения или детайли, които отвличат вниманието от работата. Класическите варианти за цветови комбинации в офисите са следните:

 • Мебели от тъмно дърво и бежови стени и подове;
 • Тъмнокафява интериорна основа с изумрудени нюанси, например под формата на мебелна тапицерия;
 • Светли нюанси в комбинация със синьо и циан.

Малък офис може да побере само малко количество мебели: масивна маса, подходящ стол и шкаф за документи. За симетрия купете два шкафа и ги поставете от двете страни на масата. Ако пространството е ограничено, по-добре е да не запълвате стаята с ненужни мебели и да направите интериора възможно най-чист, без визуален шум.

В голяма стая можете да организирате зона за приемане на гости с удобни столове и маса. Възможен е и по-делов вариант, при който собственикът на къщата ще седи на масата си, докато приема гости. В този случай ще е необходимо да се осигури място за сядане на госта.

Съвет: ако трябва да украсите офис, но няма отделна стая за това, помислете за организиране на малка работна зона на балкона. Разбира се, няма да е възможно да се приемат гости в такова пространство, но е напълно възможно да се работи удобно на изолиран балкон. Сред снимките на ремонти на апартаменти в класически стил можете да намерите примери за довършване на такива мини-офиси.

Препоръки за ремонт на баня в класически стил

Баните в класически стил са забележимо различни от стаите, декорирани в други стилове. Те са големи, светли пространства, съдържащи много скъпи детайли. Можете да създадете класически интериор в малка баня, но това ще изисква внимателно обмисляне на обзавеждането, за да не претрупвате пространството.

Баня в този стил не се различава много от другите стаи. Тук се използват същите нюанси на дизайна на тавана, стените и пода, но се предпочитат естествените мраморни плочки или висококачествените плочки с мраморен ефект. Понякога плочките не се поставят до тавана, а само върху малка част от стената, а останалата част от пространството е боядисана. Корнизи и други декоративни елементи продължават да се използват за декориране на стени. Параваните под ваната също са украсени с корнизи.

Изобилието от осветителни тела остава непроменено. Дори в банята дизайнерите често използват големи кристални полилеи и елегантни стенни лампи, което позволява едновременното използване на няколко сценария за осветление.

Мебелите в класическите бани не приличат на стандартните мебели за такива помещения. Тръбите под мивката наподобяват скъпо декорирани скринове. Над тях са окачени големи огледала в богато украсени рамки. Може да има малки елегантни подови шкафове за малки предмети, които ще заменят стандартните стенни шкафове. Тази опция за затворено съхранение премахва визуалния шум и позволява на интериора да изглежда скъпо.

Съвет: разгледайте по-отблизо мебелите с високи крака – изглеждат особено добре в класически интериор. Има и бани с нокти, наричат ​​ги „лъвски нокти“. Такива модели изглеждат много по-интересни от стандартните дизайни.

Мивките за класически интериор са вградени или във формата на лале. За големи семейства са осигурени две мивки наведнъж, така че няколко души да могат едновременно да вземат водни процедури.

Отделете време за избор на водопроводни инсталации. Необходимо е да се намерят бронзови или златни антични кранове и малки елементи, които органично се съчетават с тях – сапунерки, рафтове, куки за кърпи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.