Строителство

Грубо завършване на апартамента

Грубото довършване на апартамент е важен и задължителен етап от основен ремонт, който до голяма степен определя плановете за по-нататъшно подреждане на помещенията. В тази статия ще разгледаме: какво е грубо довършване, етапите на груб ремонт, как да изчислим цената на такава работа и последващи ремонти, как изглеждат ремонтите от грубо довършване до завършване.

Какво е грубо довършване?

Грубото завършване на апартамент е основен ремонт, който не бива да се пренебрегва. Това е предварителен етап, който включва голям комплекс от „мръсни” капитални работи, подготвителни за последващи козметични и декоративни такива.

Какво включва грубото довършване на апартамент?

Задължителните компоненти на всяко грубо довършване в апартамент включват:

1. Демонтаж.

Всички необходими демонтажи, например, ако говорим за вторичен апартамент и в редица други случаи.

2. Подова замазка.

Произвежда се с цименто-пясъчна или саморазливна смес. Също така на този етап се извършва вътрешна топлоизолация на пода, ако е необходимо.

3. Създаване на вътрешни прегради.

В случай, че е необходимо. Това може да не се изисква на конкретен сайт.

4. Топлоизолация на стени.

В някои случаи, когато е предвидено, това се прави като част от грубите довършителни работи.

5. Шпакловка и шпакловка на стени и тавани.

Това се прави по различен начин в различните случаи. Всичко зависи от разбирането на значението на „грубо довършване в апартамент“: понякога говорим за изравняване с минимален толеранс за неравности или кривини, а понякога за груба мазилка, която изисква допълнителна  предварителна довършителна работа , която също можете прочетете в нашата статия.

6. Монтаж на конструкции за врати и прозорци.

Често това е най-евтината входна врата и най-простите модели прозорци, когато става въпрос за ремонт от предприемача. Ако това е ремонт по поръчка, тогава можете да изберете това, което смятате за задоволително – като качество, надеждност и външен вид.

7. Монтаж на водоснабдителна, канализационна и газова инсталации.

Жилището трябва да има щрангове за газ и вода. Ако говорим за нова сграда, трасирането на тръбите не винаги се извършва по подразбиране от разработчика и може също да няма връзка за плочата.

8. Монтаж на отоплителна система.

Към стенните конструкции, върху които са монтирани отоплителни радиатори, се подават тръби от общата система за отопление на къщата.

9. Електрическа инсталация.

Апартаментът е захранен с електричество, монтирано е табло с измервателен уред, положени са кабели и са монтирани контактни кутии.

10. Хидроизолация на “мокри” помещения.

Подовата хидроизолация трябва да се постави във влажни зони на апартамента, но това не винаги се счита за задължителна част от грубото довършване.

Груб довършителни работи в нова сграда

защото Няма ясна и унифицирана дефиниция на „грубо довършване в нова сграда“, строителят до голяма степен определя списъка на работите и състава на извършените дейности. Най-често купувачът на апартамент в нова сграда с груби довършителни работи получава минимума от работа, без който имотът не може да бъде въведен в експлоатация:

 • Направено е минимално ел. окабеляване, монтиран е електромерът, прекарани са кабели за стационарен телефон и телевизор.
 • Монтирани са отоплителни уреди (стандартни радиатори).
 • Има връзка със санитарни комуникации: топла/студена вода и канализация (с водомери).
 • Инсталирани са прозорци (обикновено без наклони и дори без первази).
 • Има входна врата (не много надеждна).
 • Няма интериорни врати.
 • Подовата замазка е завършена (след това можете да поставите/поставите подовата настилка).
 • Стените са измазани „грубо“ (преди боядисване или залепване на тапети те все още трябва да бъдат шпакловани и грундирани).
 • Таваните също са шпакловани с първи груб слой.

Но тъй като предприемачът няма за цел да извърши висококачествени ремонти (акцентът все още е върху строителството), качеството на довършителните работи обикновено е ниско. Има ли алтернативи? Да, често е по-лесно и по-евтино да се извърши груб ремонт в нова сграда от нулата. Тогава няма да се налага да чупите или ремонтирате нищо, да се отървете от нискокачествени материали, да изравнявате  стените , тавана или да запълвате подовата замазка.

Къде започва грубото довършване?

Всеки ремонт започва с планиране. За да разберете откъде да започнете с грубо довършване в нова сграда или вторично жилище, трябва да отговорите на следните въпроси. 

 • Ще трябва ли да се промени разпределението на апартамента ? Трябва ли да разруша дялове или да инсталирам допълнителни?
 • Как ще бъдат разположени мебелите и големите домакински уреди? 
 • Какви осветителни тела ще се използват? Как трябва да бъдат поставени?
 • Ще има ли централна или принудителна вентилация в помещението? Смятате ли да монтирате климатик?
 • Имате ли нужда от подово отопление? 
 • Изисква ли се шумоизолация?

Началото и последователността на грубите ремонти в апартамента зависят от отговорите на тези въпроси. Всички етапи на довършителни работи са взаимосвързани. Например, разположението на електрическите кабели и местоположението на гнездата зависи от избора на място за мебели, големи домакински уреди и осветителни тела. Ако решите да направите топъл под, тогава трябва да планирате полагането на тръби, като вземете предвид подреждането на мебелите. 

Свържете се със специалистите на строителната компания “ВМ Ремонти” в София, за да разберете откъде да започнете с грубото довършване на вашия апартамент. 

Грубо довършване на апартамент от майстори “ВМ Ремонти”.

Качествен груб ремонт на апартамент трябва да се направи както в нова сграда, така и при закупуване на вторична. Грубото довършване в нова сграда не изисква почистване на стара мазилка, боя или тапети. Вторичното е друг въпрос. В този случай нашите екипи:

 • чисти повърхности;
 • ремонт на пукнатини;
 • премахнете неравностите;
 • изравнете стените.

Жителите на София могат да поръчат ремонт на апартамент с грубо покритие от професионалисти на минимална цена. Цената на грубото довършване на апартамент може да бъде изчислена на нашия уебсайт или от консултанти. Във втория случай сумата ще бъде по-точна.

Разберете цената на вашия ремонт

Оставете заявка и нашите специалисти ще отговорят на всички ваши въпроси.
Ще изчислим цената на ремонта, ще консултираме технологиите и етапите на работа.

Цената на грубото довършване: от какво зависи?

За да определите колко струва грубото довършване, трябва да съставите работен план. На първо място, цената на ремонта зависи от неговия обем и сложност. Цената на грубото довършване на апартамент също се влияе от следните фактори:

 • Нивото на професионализъм на занаятчиите. Понякога новите строители предлагат евтини услуги, за да привлекат клиенти. Трябва да се помни, че грешките при груб ремонт могат да доведат до лошо качество на довършителните работи. Коригирането им ще изисква допълнителни разходи. Затова трябва да се свържете с доказани професионалисти. 
 • Осигуряване на гаранция и отговорност на организацията. “ВМ Ремонти” дава 5 години гаранция на извършената работа. 
 • Спешност. Понякога новите собственици на жилища искат да се преместят възможно най-бързо. В този случай строителите трябва да работят по-активно. Спешните ремонти са по-скъпи, но понякога ви позволяват да спестите пари. Например, ако в очакване на ремонта клиентът трябва да наеме къща. 

Можете сами да определите приблизителната цена на ремонта. Ценовата листа за основните видове работа е представена на уебсайта на строителната компания. По-точна сума може да се получи след извършване на измервания и изготвяне на оценка. 

Грубо покритие на повърхности: стени, подове и тавани

Грубото завършване на стените може да се извърши с циментова или гипсова мазилка или шпакловка. Циментовата мазилка е универсален материал. Има добри защитни свойства и предотвратява натрупването на влага. С гипсовата мазилка се работи по-лесно. Замазката е последният етап от грубото довършване. За малка стая можете да закупите готов състав. В други случаи се препоръчва използването на сухи смеси, които се разреждат с вода. 

На етапа на грубо завършване на пода се полагат хидроизолация и изолация и, ако е необходимо, се полагат тръби за топъл под. Има три начина за подреждане на подова настилка:

 • На трупите
 • Бетонна замазка
 • Суха замазка

Конструкцията с дървени трупи е най-евтина. Недостатъкът на тази опция е, че с времето може да се появи скърцане. Бетонната замазка е проста, издръжлива и универсална. Грубата суха замазка също е подходяща за всяка подова настилка. Този под може да се използва веднага след монтажа. Недостатъкът на сухата замазка е, че покритието се „страхува“ от влага. 

Процесът на грубо довършване на тавана зависи от избраното довършително покритие. Ако планирате да рисувате, тогава е необходимо да създадете равна повърхност. За това се използва специален грунд и шпакловка. Ако апартаментът има окачен или окачен таван, няма нужда да създавате идеално равна повърхност.

Подробна информация за материалите, използвани за грубо довършване на повърхности, можете да получите от геодезиста на етапа на планиране на работата. 

Ремонт на апартамент с груби довършителни работи

Но ремонтът на апартамент с грубо покритие е само първият етап. Ако бюджетът ви позволява, нашата компания ще извърши всички други дейности, за да придаде на вашия дом завършен, привлекателен вид. Веднага след грубата работа се извършва предварителна обработка. Това е междинен етап преди декорацията.

Довършителните работи  допълват гамата от услуги. След това апартаментът става напълно готов за настаняване. Остава само да се внесат мебелите. Всички комуникации и захранващи системи ще бъдат свързани, а жилището ще бъде удобно и уютно. Нашата компания предоставя гаранция за всички извършени работи. И за да запазим разходите минимални, ще ви дадем добра отстъпка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.